Od začátku léta má však Ida už zase úsměv na rtech a světlo v domě. Na její střechu nainstalovali zcela nové solární panely, za které nemusela zaplatit ani cent. Díky novému programu Obamovy administrativy „Clean Energy Savings for All“ panely zaplatí v průběhu let prostřednictvím úspor za cenu elektřiny. Na svůj dům je zase hrdá, stejně jako na fakt, že byla první v sousedství, která programu využila. Prozíravě však věří, že nebude poslední. Solární energie je teď dostupná miliónům chudších domácností, válečným veteránům či celým komunitám.

Obamův nový program není žádným výstřelem do tmy, ale pokračováním dlohodobé strategie podpory čistých zdrojů energie a poskytnutí možnosti obyvatelům USA si elektřinu vyrábět, snížit tak svou závislost na fosilních zdrojích a velkých energetických korporacích a hlavně ušetřit. Během prezidentování Baracka Obamy se produkce elektřiny ze slunce zvýšila v USA 30krát, „solární“ pracovní místa rostou 12krát rychleji než ve zbytku ekonomiky a prostřednictvím zmíněného programu Obama desetinásobně navýšil původní plán na výrobu elektřiny ze slunce na 1 GW do roku 2020. Ovšem z českého pohledu je třeba zdůraznit, že solární energii budou produkovat nízkopříjmové a ohrožené skupiny obyvatel, což jim podstatně sníží jejich účty. Žádní solární baroni ukrytí na Kypru sající peníze ze státního rozpočtu jako u nás. Zároveň by pro české politické fantomy facebookových videí od bázénku či z kavárny mohlo být inspirací Obamovo video, kterým celý program propaguje.

 Definitivně tak jsou pryč doby, kdy byly Spojené státy pevným bodem všech klimaskeptiků a fanoušků historické fosilní energetiky. Prezident Obama umně skloubil boj se změnami klimatu, podporu nových pracovních míst a levnější a zároveň čistou energii pro chudé.

A jak celý program funguje?

Obamova administrativa ve spolupráci s řadou ministerstev chce zajistit, aby každá domácnost mohla vyrábět vlastní čistou energii a zvýšit energetickou účinnost, aniž by musela disponovat vstupní investicí. K tomuto účelu je zřízen finanční mechanismus PACE (Property Assessed Clean Energy), který umožňuje americkým rodinám nebo celým komunitám instalovat fotovoltaické panely či zateplovat okamžitě a splácet náklady průběžně v rámci daně z nemovitosti.

Motivačních a podpůrných mechanismů nový program nabízí daleko více. Například „komunitní solární výzvu“, prostřednictvím které se rozdělí týmům z desítek komunit 100 tisíc dolarů a nabídne se technická asistence pro vývoj inovačních modelů instalace solárů a zvýšení energetické účinnosti. Výzva je primárně cílena na nízkopříjmové komunity. Pro ně bude i díky speciální technické asistenci jednoduší čerpat ze stovek miliónů dolarů určených na zateplování a další navyšování energetické účinnosti. Více než 120 venkovských energetických družstev, institucí zabývajících se bydlením, energetických společností a dalších organizací se tak zavázalo investovat 287 miliónů USD and instalovat přes 280 MW v malých solárních projektech.

Myšleno je i na nová pracovní místa a na to, aby je získali Američané, kteří by na ně kvůli svému původu či ekonomické situaci nedosáhli. Pro ně Obamova administrativa spustila tréninkový program, který jim dá možnost pracovat v solární energetice.

A co my, nechceme to náhodou také?